Opskrifter og pejlemærker
Københavns Kommune har sammen med DTU og Meyers Madhus A/S udviklet en række redskaber, som kan bruges til at tilberede klimavenlige måltider med fokus på ernæring, økologi og madglæde.
Eksempler på opskrifter
Om pejlemærkerne
Kommunen bespiser en lang række borgere med forskellige ernæringsmæssige behov: Fra småbørn, hvis hurtigt voksende kroppe har brug for hyppige, næringsrige måltider, til ældre med en lille appetit, som skal have de fornødne næringsstoffer dækket ind via små portioner mad.
Københavns Kommunes reduktionsmål tager udgangspunkt i en beregning fra 2018 af fødevareindkøbets CO2-aftryk. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er det muligt at opnå en 25% reduktion og samtidig opnå en tilstrækkelig ernæringsmæssig kvalitet af måltiderne.
Instituttets forskere har stået for udviklingen af pejlemærker for sammensætningen af madtilbuddene. Pejlemærkerne, som er testet i samarbejde med Meyers Madhus og kommunens køkkener, kan køkkenerne bruge til at mindske kostens klimaaftryk og næringsforbedre maden.
Der er pejlemærker for forskellige målgrupper, som tilgodeser alles behov. For alle målgrupper gælder, at bælgfrugter, nødder og frø såvel som plantebaserede fedtstoffer i højere grad kommer i centrum. Der er stadig plads til kød, men i mindre omfang.
Pejlemærkerne guider også i forhold til brug af frugt og grøntsager, fuldkorn, fisk og mejeriprodukter.