Bælgfrugternes Dag

På Bælgfrugternes Dag den 10. februar hyldes bønner, ærter og linser internationalt som en FN-dag. I Københavns Kommune markerer vi dagen med aktiviteter i vores institutioner.

I Københavns Kommune arbejder vi aktivt for at få flere bælgfrugter på tallerknerne i vores køkkener, og vi vil også gerne inspirere dig til at spise flere. Bælgfrugter er nemlig en grøn og sund proteinkilde, der smager og mætter godt. Dertil er de billige og faktisk helt nødvendige, når vi skal skære ned på kød.

Bælgfrugter kan bruges på mange måder i køkkenet. F.eks. i hummus, grønne farser, falafel, salater, gryderetter, som drys og i kager. 

For klimaets skyld

I Københavns Kommune ønsker vi at gå foran på klimaomstillingen. Hver dag serveres mere end 70.000 måltider i kommunens køkkener til børn, unge, ældre og andre voksne. Vi er i gang med at omstille til en mere bæredygtig køkkendrift, og her spiller bælgfrugter en vigtig rolle på rejsen mod mere klimavenlige måltider. Målet er at nedbringe køkkenernes CO2 udledninger pr. kg fødevare med 25 % inden 2025.

Vidste du at…

  • Bælgfrugter udleder 30 gange mindre CO2 end oksekød pr. kg.
  • Hvis du i en pasta bolognese erstatter hakket oksekød med linser, sparer du 2,3 kg. CO2 pr. portion.
  • Københavns Kommune har udviklet mere end 900 klimavenlige opskrifter, målrettet professionelle køkkener, som ligger frit tilgængeligt på https://madopskrifter.kk.dk/

Får du for lidt?

Ifølge De officielle Kostråd skal vi spise 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. I gennemsnit spiser vi kun 2 g. Det behøver ikke at være svært. En portion gryderet med kikærter kan f.eks. give dig 100 g.

Andet om Bælgfrugternes Dag

Vis alle

Bælgfrugtseksperiment for børn

Er du tørstig? For det er den store hvide bønne - et spiseligt pædagogisk bælgfrugteeksperiment

Ingredienser og udstyr

  • 10 gr. tørre hvide bønner pr. barn
  • 1 lille kop og en gaffel pr. barn
  • En gennemsigtig skål til af udbløde bønnerne i
  • Salt
  • Citron
  • Olivenolie

Trin for trin

Dag 1:

Hæld bønnerne i en skål og lad børnene stikke fingrene i dem og udforske form, farve og følelse. Dæk bønnerne med 1 ½ liter vand og sæt dem på køl til næste dag.

Dag 2:

Undersøg bønnerne, mål hvor meget af vandet de har ´drukket´ og observer hvordan de er svulmet op.

Kog nu bønnerne i nyt vand med lidt salt i 45-60 minutter til de er helt møre. Bed gerne køkkenet om hjælp.

Køl bønnerne af og lad børnene udforske dem og smage på dem.

Børnene skal nu lave deres egen bønnemos til eftermiddagsmåltidet: Giv hvert barn en håndfuld bønner i en kop og bed dem mose dem med gaflen. Hvert barn smager deres bønnemos til med olivenolie, salt og citronsaft og evt. fintrevet skal. Allerede i 2-årsalderen er nogle børn gode til at definere mellem salt, surt, bittert og fedt.

Spis bønnemosen med brød til eftermiddagsmåltidet.

Denne pædagogiske aktivitet er udviklet til anvendelse i daginstitutioner på Bælgfrugternes Dag, men kan også sagtens laves hjemme.